mandag 23. juli 2012

Tidenes kulturmønstring i London

Aldri før har et olympisk mesterskap vært omgitt av et større kulturtilbud. Britene har ladet opp i fire år, før satsingen toppes med en egen OL-festival med 12 000 tilbud.
Det er den største kulturfestivalen britene noen gang har stablet på beinene. Fire års olympisk kulturprogram kulminerer i festivalen London 2012 Festival, som pågår både før, under og etter OL.

Over 1000 tilbud

Avspark for festivalen var 21. juni, og i tolv uker til ende er kunstnere alle verdens 204 deltagerland samlet i og utenfor London. Programmet foregår på mer enn 900 arenaer, og teller i overkant av 12 000 begivenheter totalt. 137 verdenspremierer står på programmet, og totalt bidrar 25 000 utøvere og kunstnere.
Den olympiske kulturfestivalen har et budsjett på 55 millioner pund, over en halv milliard norske kroner. Festivalsjef Ruth Mackenzie sier til The Guardian at hun ønsker å høyne kvaliteten, også på fremtidige olympiske leker:
- Hvis vi lykkes, vil vi endre måten fremtidige OL ser på sine kulturfestivaler på.
Arrangørene anslår at minst 10 millioner mennesker vil ha deltatt på ett av gratisarrangementene innen avslutningsfyrverkeriet skyter mot himmelen i september, i tillegg til et ukjent antall millioner solgte billetter hos samarbeidsinstitusjoner.
Blant gratistilbudene er en oppblåsbar utgave av fortidsminnet Stonehenge, signert kunstneren Jeremy Deller, som inviterer barn og voksne til å prøve ut hoppeslottutgaven som flytter rundt til nye steder hver dag.
Her finner du kalenderen til "hoppeslott-Stonehenge", kalt Sacriledge.

Mesteparten er gratis

Arrangementene er fordelt på kunstinstitusjoner og offentlige rom, med Trafalgar Square som sentrum. Brorparten av tilbudene er gratis.
- Det skjer alltid masse i London, men nå er det jo et veldig bredt tilbud. Det er en del forventninger og spenning til hvordan gjennomføringen vil gå, med så mange mennesker, sier sjømannsprest Torbjørn Holt ved Sjømannskirken i London.
- Kommer folk egentlig til London for å oppleve kultur under OL?
- Folk kommer til London av alle mulige grunner, og under OL kommer nok mange for å se sport. Men det er alltid mulig å få med seg noe ekstra, og kanskje har man heller ikke fått billetter til alle sportsbegivenhetene man ville se, sier Holt.
Sjømannskirken tilbyr også utvidet tilbud til nordmenn i London under OL. De har utvidet åpningstidene, viser NRKs sendinger på storskjerm, har utstilling med arbeider av kunstnerne Nico Widerberg, Kjetil Håland og Solrunn Nes under OL og flere konserter, blant annet med Gisle Børge Styve Trio og søsknene David og Julie Coucheron.

Hentet fra: aftenposten.no
Svein Solum