torsdag 26. juli 2012

Venter rekordfremmøte til Minnekonserten

 
NRK tror det kommer rekordmange mennesker til Rådhusplassen søndag. Politiet sier sikkerheten er en utfordring, men at man regner med verdige former.

Den nasjonale minnekonserten for 22. juli søndag, kan bli det største arrangementet i Oslo noensinne. NRK skal tidligere ha oppgitt at man regner med  100 000 mennesker kommer til Rådhusplassen. Kommunikasjonsdirektør Tommy Olsson sier til Aftenposten at NRK egentlig aldri har sagt noe tall.
- Vi tar høyde for at det kommer fryktelig mye folk. Svært mange har ringt oss og mange tar kontakt via Facebook. Det ser ut til at mange planlegger å komme til Oslo denne helgen.

Samlet 200 000

Rosetoget, som ble arrangert bare tre dager etter terroren i Oslo og på Utøya i fjor, samlet et sted mellom 150 000 og 200 000 mennesker. Da var det ikke mulig å bevege seg i gatene rundt Rådhusplassen og Karl Johan, og toget ble dermed til en stående demonstrasjon. NRK mener opplegget tåler at så mange mennesker møter frem på Rådhusplassen.

- Vi har laget et opplegg rundt å ivareta folks sikkerhet. Det er politiets ansvar og vi har et godt samarbeid. Infrastruktren er gjort så god som mulig.
NRKs kommunikasjonsrektør er ikke redd for store menneskemengder på Rådhusplassen søndag.

Ønsker mange folk

- Vi ønsker at mange skal komme. Det er Regjeringens hensikt. Det er deres arrangement. Det er derfor vi har valgt den største plassen i Oslo. Jeg tror den største utfordringen den dagen blir å komme seg til byen. Mitt råd er å bruke dagen i byen og komme til Rådhusplassen når det nærmer seg.
- Kan det være farlig at det kommer så mange mennesker?
- Vi har laget et opplegg som tåler stort trøkk. Vi planlegger for alle eventualiteter. Men det er klart at hvis du er engstelig for store menneskemasser, vil det ikke være behagelig. En viktig oppfordring er å sørge for å spise og drikke rikelig. Det blir anledning til å kjøpe mat og drikke på Rådhusplassen og det blir satt opp toaletter.

Holder gater åpne

Politiet sier Minnekonserten blir en stor utfordring hvis det kommer 200 000 mennesker. Seksjonssjef Torstein Stephansen ved fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt satser på at det blir en verdig markering. Blant annet prøver politiet å holde en del gater åpne, så det skal bli lett å komme seg bort fra plassen for de som måtte ønske det.
- Det blir en stor utfordring ikke bare for politiet men også for publikum. Vi regner med at det går bra. Ut fra at det skal være en markering for 22. juli satser vi på at det skjer i verdige former.
- Garanterer dere for publikums sikkerhet?
- Vi kan aldri garangere. Vi forsøker å ha et opplegg som sikrer at arrangørene kan gjennomføre på en verdig måte og at publikum kan være trygge.
- Anbefaler dere folk å komme med barnevogn?
- Folk må gjerne ha med barn. Vi ber om at de er bevisst med hensyn til hvor de plasserer seg. Det kan være lurt å holde seg på god avstand fra scenen der trengselen er størst.

Hentet fra: aftenposten.no
Svein Solum